בעבר הקדום, כשהיו רוצים לסחור במתכות יקרות שונות החליטו לייצר מידת משקל שווה לכל המתכות כאחד וכך להעריך את ערך המתכת על פי אותה המידה. המידה שנקבעה הייתה יחידת משקל בשם אונקיה ששוקלת כ-31.1 גרמים וליתר דיוק – 31.1034768 גרם, והיא מיועדת למדידתן של המתכות היקרות בעולם.
אם נשמע לכם מוזר קצת שמודדים כך את הזהב ומתכות יקרות נוספות, אז חשוב להבין כי שיטת המדידה שאנחנו רגילים אליה היום – גרמים/קילוגרמים, זו לא שיטה שהייתה מקובלת בעבר הקדום, ולכן, השיטה הזאת הייתה מקובלת עד היום והוחלט שלא לשנות אותה בגלל שאז יצטרכו לשנות את כל מידות הזהב העולמיות.
ההיסטוריה של האונקיה
אונקיית הזהב מוגדרת כאונקיית טרוי – יחידת משקל למתכות יקרות שנעשה בה שימוש ראשוני החל מהמאה ה-15 באנגליה. בשנת 1527, השיטה הזו שומשה גם למדידת המטבעות והחל מהמאה ה- 19 החלו לסחור בשיטה הזו גם בארצות הברית כולה. לצורך הידע ההיסטורי חשוב גם לדעת כי הייתה קיימת אונקיה שמשקלה היה 28.35 גרם אך עם האונקיה הזו לא מדדו מתכות יקרות ערך והן נמדדו רק על פי משקל של אונקיית טרוי בלבד.
אונקיית טרוי עשויה ממתכת טהורה בלבד וכשסוחרים בזהב בבורסות העולמיות השונות, המחיר שמוצג בבורסה הינו מחיר אונקיית זהב.
השקעה בזהב – האם זה משתלם?
אנשים שמבינים בזהב, יודעים כי השקעה בזהב משתלמת עם השנים וכי מחיר הזהב רק עולה ואינו מושפע בתנודתיות גבוהה במהלך משברים שונים. בעבר הקדום המטבעות עצמם היו עשויים מזהב ומאז ועד היום שיטת התשלום השתנתה כשאנשים החלו לשכור בשטרות מודפסים.
ההיסטוריה אף מציגה לנו כי דווקא במהלך משברים ותרחישים היסטוריים, מניית הזהב רק הלכה וגדלה כי רוב העולם שלנו זקוק לזהב ונעשה בו שימוש רב במתכת היוקרתית הן בתעשייה האלקטרונית, בתעשיית האופנה הרחבה ובדברים נוספים בתחומי החיים שלנו. מאז ומתמיד למי שהיה זהב, היה לו כסף. כי הזהב הוא כוח עצום ולמי שיש זהב פיזי ואינו רק קונה מניות זהב או תעודות סל, יהיה בטוח יותר במשברים הפיננסיים השונים שקוראים בעולמנו מדי שנים.
מי קובע את מחיר הזהב?
מאז ומתמיד בורסת הזהב הגדולה בעולם הייתה בלונדון, ועד שנת 2015 חמישה נציגים בכירים היו קובעים מדי יום את שער הזהב העולמי, בעוד שהמחיר נקבע מדי בוקר וערב (פעמיים ביום). מצבים משתנים בעולם עשויים להשפיע על ערך הזהב אבל מכיוון שלמתכת הזו יש השפעה כל כך גדולה בכל רחבי העולם שלנו, ערכה לא קטן אלא רק עולה עם השנים, והביקוש לזהב כל כך גדל ולפעמים, מבלי לשים לב או לדעת אפילו אנחנו רוכשים פריטים שונים שמכילים זהב כמו למשל חברת אפל שמייצרת את האייפונים שלה עם גרמים בודדים ביותר של זהב – למרות שהם עדיין מכילים זהב (ולא רבים יודעים זאת).
טכנולוגיות רפואיות רבות משתמשות גם הן בזהב מכיוון שמדובר במתכות עם מידת מוליכות גבוהה מאוד שאינה מחלידה עם הזמן, ולכן, הביקוש שלה בעולם הולך וגדל.